Hormonal Akne-Sivilce Hakkında Bilinmesi Gerekenler - Polente Natural

Hormonal Akne-Sivilce Hakkında Bilinmesi Gerekenler

         Hormonal akne en inatçı cilt problemlerinden biridir. Bu cilt problemi yaşam boyu çeşitli hormon dengesizliklerinden dolayı görülebilir. Bunlardan ilki bilindiği gibi ergenlik dönemidir. Ergenlik döneminde gençlerin %85’i hormon bozukluğundan çıkan sivilceler ile uğraşır. Ancak genellikle altta yatan farklı bir sebep yoksa, erken yetişkinlik dönemine gelindiğinde cilt doğal dengesine ulaşır ve hormonal akne - sivilce sorunları da sakinleşir.

Tam ergenlik döneminin etkilerinden kurtulduğunuzu düşünürken bazı dönemlerde yine sivilce problemi ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum canınızı sıkabilir ancak endişeye gerek yoktur. Çünkü bu akne probleminin sebebi de genellikle hormon sistemindeki dengesizliklerdir. Hormonal akne, inatçı olsa da tedavisi mümkün bir akne problemidir.

Hormonal akne sebebi olan faktörler nelerdir?

Akne problemi genellikle gençlik dönemi ile ilişkilendirilir. Ancak bu ne yazık ki doğru değildir. Yapılan pek çok araştırmaya göre yirmili yaşlarını aşmış kadın ve erkeklerin neredeyse yarısı akne problemi ile uğraşmaya devam eder. Hormonal bozukluklara sebep olan rahatsızlıklar, adet dönemi ve hamilelik gibi zamanlar hormonal aknenin yaştan bağımsız olarak görüldüğü dönemlerdir.

Kadınlarda adet dönemi öncesi sivilce problemi yaygın olarak görülür. Yağ üretimini artıran hormonların aktif olduğu bir dönem olduğu için bu durum oldukça doğaldır. Adet düzensizliğini de beraberinde getiren bazı hastalıklar hormonal aknenin daha şiddetli görülmesini, kistik vde ağrılı sivilceler şeklinde ortaya çıkmasını beraberinde getirir. Polikistik Over Sendromu hormonal dengesizliğe ve beraberinde akne problemine yol açabilir. Bu hastalığın tedavisi akne probleminin iyileşmesi için de ilk adımdır.

Hamilelik de yine adet dönemi gibi kadınların hormon seviyelerini değiştiren ve cildi etkileyen bir süreçtir. Vücudun hormonların etkisinde olduğu bu dönemde ciltteki yağ salgılanması en yüksek seviyelerdedir. Bu durum da gözeneklerin tıkanmasına ve akne oluşumuna yol açar.

Hormonal akne nerede çıkar?

Aknenin hangi bölgede çıktığı altta yatan sebep hakkında ipucu verir. Ergenlik döneminde genellikle T bölgesinde akne sorunu görülür. Alın, burun ve çenede yoğun siyah nokta oluşumu ve sivilce problemi ergenlik dönemindeki gençlerin baş ettiği sorunlardır. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan, hormon kaynaklı akne iste genellikle çenede sivilce çıkması ile kendini gösterir. Ağız kenarları, çene çizgisi, çenede sivilce problemi yaşanıyorsa bu durumun sebebi genellikle hormonlardan kaynaklanır.

Vücutta çıkan sivilcelerin pek çok sebebi olabilir. İyi durulanmayan cilt bakım ürünleri bu sebeplere örnek olarak verilebilir. Ancak kadınlarda, özellikle adet döneminin yaklaşmasıyla boyun, göğüs ve sırt bölgesinde görülen akneler de hormon kaynaklı olabilir. Bu bölgelerde görülen akneler çeşitli dönemlere ve durumlara bağlı olarak artabilir.

  • Stres,
  • Düzensiz yaşam ve uykunun yeteri kadar alınamaması,
  • Çeşitli ilaçların kullanımı ile birlikte hormonlarda gözlenen değişiklikler,
  • Hipertiroid gibi rahatsızlıklar,
  • Cildin yeteri kadar temizlenmemesi,
  • Sivilceleri sıkmak gibi nedenler bunların başında gelir.

 

Hormon bozukluğundan çıkan sivilceler altta yatan bir sağlık sorunun habercisi olabilir. Cilt temizliği ve özenli bakımı hormonal akne-sivilce problemini yatıştırır ve sakinleştirir.

Kullanıcı Yorumları

Öneriler ve fikirleriniz için bize yazın!

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.