Pırıl pırıl ve güçlü saçlar herkesin hayali. Sağlıklı ve canlı saçlar için, saçın doğal yapısını koruyacak özel bir bakım rutini gerekir. Saç bakım rutini pek çok kişi için saçları temiz tutmak ve uygun saç ürünlerini kullanmak ile sınırlı olsa da çok daha kapsamlıdır. Tüm saç tipleri için rehber olacak bakım önerilerini beraber inceleyelim!
Saç bakımı günlük hayatın koşuşturmacasında genellikle göz ardı edilir. Ancak yıpranan saçları eski sağlığına kavuşturmak ve ışıldamasını sağlamak için birkaç bakım adımını takip etmek bile gözle görülür sonuçlar yaratır. Beslenme düzeni, saçları yıkama sıklığı, saç kurutma ve şekillendirme alışkanlıkları, saç bakım ürünlerinin içerikleri gibi pek çok konuda birkaç alışkanlığı değiştirerek nasıl daha canlı saçlara sahip olabileceğinizi merak ediyorsanız okumaya devam edin!
Tüm saç tipleri için bakım rutini oluşturmak neden önemli?
Saç bakımı aslında sanıldığı gibi saçı düzenli olarak yıkamak ve doğru şampuanı seçmek ile tamamlanacak bir süreç değildir. Saç telleri ve saç derisinin sağlığını korumak farklı saç bakım alışkanlıklarını da benimsemeyi gerektirir.
Tüm saç tipleri aynı gereksinimlere sahip değildir. Kuru ve yıpranmış saçlar, yağlı saçlar veya ışıltısını kaybetmiş mat saçlar farklı bakım ihtiyaçlarına sahip olabilir. Buna ek olarak saç bakımında endişeye göre de tercihler yapılabilir. Örneğin saç derisindeki kepek ve kuruluk, saç dökülmesi veya saç uçlarındaki çatallaşma görünümü için birbirinden farklı adımlar gerekebilir. Durum böyle olsa da tüm saç tipleri ve saç problemleri için ortak bir bakım rutininden söz edilebilir. Çünkü temizlik, nemlendirme ve tarama gibi adımlarda dikkat edilecek önemli noktalar tüm saç tipleri için ortaktır.
Tüm saç tipleri bir bakım rutini belirleyerek saç problemlerinden daha kısa sürede çözüme ulaşabilir ve saç şekillendirmede daha etkili sonuçlar alabilir. Yalnızca saç bakım ürünleri ile değil saça uygulanan tarama ve şekillendirme yöntemleri ile ilgili bazı püf noktalarına da dikkat edilerek daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.
Saç Bakım Rutininin İlk Adımı: Temizlik
Saç temizliği, doğru saç bakım ürününün seçilmesinin en önemli olduğu aşamadır. Saç derisinin sebum dengesini bozmayacak, saç uçlarını kurutmayacak bir seçim yapmak saç bakımında atılacak ilk doğru adımdır. Saç derisinde biriken yağ, hava kirliliği, toz gibi faktörler saç yıkandığında arınır. Ancak saçı arındırırken tercih edilen ürün içeriğine dikkat edilecek ürünlerin yalnızca temizleme özelliğine bakmak doğru değildir. İçeriğinde sert kimyasallar bulunan; SLS, paraben, sülfat gibi içerikli ürünler tercih edilirse saçın doğal yapısı bu durumdan olumsuz etkilenir. Saç derisindeki sebum dengesi bozularak aşırı yağlanma veya aşırı kuruluk, kepek, yıpranma gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle saç bakım rutininde temizlik adımının en önemli unsuru doğru ve doğal bakım ürünü seçimidir.
Saçları yıkarken ılık veya soğuk su tercih etmek, mümkün olduğunca az miktarda şampuan kullanmak, haftada en fazla üç defa saçı şampuanlamak saçları temizlerken özen gösterilmesi gereken konulardır.
İkinci Adım: Saç Kremi ve Nemlendirme
Nem tüm saçların ortak ihtiyacıdır. Saç tellerini yoğun nem veren maske, saç kremi gibi ürünlerde dışarıdan beslemek saç sağlığı için önemlidir. Çünkü nemini kaybeden saç yıpranır. Koparak dökülmeler, saç uçlarındaki kırılmalar ve mat görünüm gibi problemlerle yıpranma sonucunda sıklıkla karşılaşılır.
Saçları nemlendirmek için seçilecek ürünün özellikle yoğun nem sağlayacak doğal özerden oluşması saç için en besleyici seçeneklerdendir. Doğal yağlardan oluşan ve kompleks bakım sunan maskeler haftada bir defa saça uygulanabilir. Buna ek olarak her yıkama sonrası durulanan saç bakım kremi ile saç uçlarının düzenli nem bakımı yapılabilir.
Üçüncü Adım: Saçı Doğru Taramak
Saçı taramak saç bakımında görmezden gelinen ve saçı en çok yıpratan aşamalardandır. Saç uçlarındaki yıpranma ve kuruluğun en temel sebeplerinden biri saçlara kolay tarama ürünü uygulamadan hırpalayarak taramaktır. Özellikle ince telli saçlarda dolaşık saçları açmak ve kolay taramak için muhakkak bir durulanmayan saç bakım kremi tercih edilmelidir.
Saç tarama konusundaki temel sorulardan biri de saçın ıslak mı yoksa kuru mu taranacağıdır. Kıvırcık ve dalgalı saçlara, saçtaki elektriklenme ve kabarmayı engellemek için saçın ıslakken taranması tavsiye edilir. Düz saçlar için ıslak ve kuru tarama önerilir. Saçı kırmadan taramak için tüm saç tipleri için saç uçlarına bakım kremi uygulanması ve nemlendirilmesi önerilir.
Dördüncü Adım: Saçı Yıpratmadan Kurutma
Saçı yıkayarak temizledikten sonra tüm nemini alacak bir havlu ile sarmak saç kurutma aşamasında ilk yapılan hatadır. Bunun yerine saçın nemini muhafaza etmesi için mikrofiber bir havlu sarılması önerilir. Saç kurutma makinelerinin yüksek ısısı saçı yıpratır. Bu nedenle saç kurutma makinesi en düşük ısıda ve kısa süre saç diplerini kurutacak biçimde kullanılmalıdır.
Saç Bakım Rutininde Son Adım: Saç Şekillendirme
Tarama saç şekillendirmenin ilk adımıdır. Saçı tararken önemli olan konulara dikkat edildiğinde saçın yıpranmasının önüne geçilir. Ancak buna ek olarak ısı veren şekillendirici ürünler ve saç toplama biçimleri de saçı yıpratan konuların başında gelir.
Özellikle ısı veren saç şekillendiriciler saçları en kısa sürede gözle görülür biçimde yıpratan ürünlerdir. Bu tür ürünleri çok sık kullanmamak, kullanırken mümkün olduğunca düşük ısıda kullanmak ve kullanım öncesi saçı ısıya karşı koruyan bir bakım ürünü tercih etmek önemlidir.
Saçı şekillendirici ve tarama biçimine göre daha uzun vadede yıpratan ancak saç tipinde kalıcı dökülme ve seyrelmelere neden olan bir başka konu da saçı toplama biçimidir. Örneğin sürekli olarak çok sıkı bir biçimde toplanan saçta zamanla belli bölgelerde sıkı toplama kaynaklı dökülmeler görülür.
Her saç tipinin farklı ihtiyaçları ve endişeleri olsa da bakımda dikkat edilecek temel adımları ortaktır. Doğru beslenmek, saç bakımında doğal ürünler tercih etmek ve saçı olumsuz dış faktörlerden mümkün olduğunca korumak sağlıkla parlayan saçlara kavuşmanın altın kurallarıdır.
Daha fazla Saç Bakımı Hakkında bilgi almak için Okumaya Devam Edin