Hem cilt hem de ruh sağlığı için faydaları saymakla bitmeyen lavanta yağı, dünyada en çok kullanılan esansiyel yağdır. Şifası çok eski zamanlardan beri bilinir. Lavanta yağı faydaları yaklaşık 2500 yıl önce keşfedilmiş bir bitki özüdür. Mısırlılar döneminde mumyalama ve hoş koku için kullanılan bu yağ modern aromaterapi için de önemlidir. Uzun yıllardır antiseptik, antioksidan ve sakinleştirici özelliği sebebiyle kozmetikten alternatif tıbba birçok alanda kullanılır.
Lavanta Yağı Nasıl Elde Edilir ve Faydaları Nelerdir?
Uçsuz bucaksız lavanta tarlaları hoş kokusuyla ziyaretçilerini büyüler. Tarlalarda özenle yetiştirilen lavantalar esansiyel özelliği sebebiyle hem taze hem de kurutulmuş olarak kullanılabilir. Ancak ballıbabagiller ailesinden olan bu özel bitki içinde mest eden kokusundan çok daha büyük bir şifa saklar. Bunun için bazı işlemlerden geçerek bitkinin özü ortaya çıkarılır.
Lavanta yağının; taze çiçekli uç dallardan su buharı distilasyonu ile elde edilir. Ortaya çıkan yağ yüzde yüz doğal bitki özüdür. Çok büyük miktarlardaki taze çiçeklerden çok az miktarda yağ elde edilir. Bu yağ tonlarca taze çiçeğin faydasını içerisinde barındırdığından çok kıymetlidir. Lavanta yağı fiyatı, içeriğindeki mucizevi etkilere ve sayısız kullanım alanına bakıldığında sonuna kadar hak eden ürünler arasındadır.
Stresle Başa Çıkmak İçin Lavanta Yağı
Lavanta yağı hoş kokusuyla stresle başa çıkma konusunda büyük işler başarır. Bilinen en yaygın faydası gerginlik ve huzursuzlukla mücadele etmekteki sakinleştirici etkisidir. Bu hoş koku; stres kaynaklı baş ağrısı, depresyon gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Stres seviyesini dengeleyerek vücudun ve zihnin gevşemesini sağlar. Rahatlatıcı özelliği ile bilinir. Masaj sırasında kullanılan birkaç damla lavanta yağı, masajın gevşetici etkisini katbekat artırır.
Gevşemeye yardımcı olan etkisi sayesinde uyku problemleri için de çözüm olarak kullanılır. Uykuya dalma süresini kısaltarak, rahat bir uyku çekmeye yardımcı olur. Lavanta yağı nasıl kullanılır diye düşünüyorsanız yalnızca birkaç damlasının bile oldukça etkili olduğunu aklınızca bulundurmalısınız. Yastığa birkaç damla damlatılarak kullanılabilir veya oda kokusu olarak tercih edilebilir. Temizlik esnasında suya katılabilir veya buhurdanlık ve difüzör yardımıyla kokusundan yararlanılabilir.
Regl dönemindeki huzursuzluk ve sancılı günler için de gevşetici etkiye sahiptir. Karın bölgesine masaj yapılarak sürülen birkaç damla lavanta yağı ağrıları hafifleterek ruh halini dinginleştirir.
Lavanta Yağının Antibakteriyel Özelliği
Lavanta yağı cilt yüzeyinde bakterilerin çoğalmasını engeller. Antibakteriyel özelliği sayesinde akne ve sivilce oluşumunun önüne geçmede etkilidir. Sivilceler için lavanta yağı nasıl kullanılır diye merak edenler için cevap oldukça basit. Lavanta yağı işlem gerektirmeden direkt olarak cilde uygulanabilen esansiyel yağlardandır. Bunun için direkt yağ formunda kullanılabilir veya yüzde yüz lavanta yağı içeren ürünler tercih edilebilir.
Bir pamuğa damlatılan birkaç damla lavanta yağı bakterilerin üremesini engelleyerek sivilce oluşumunu durdurur. Bunun gibi bölgesel uygulamalara ek olarak, farklı sabit yağlarla seyreltilerek veya bakım ürünlerinin içerisine damlatılarak daha geniş bölgeler için de kullanılabilir.
Yüz ve vücut temizliğinde kullanılacak bitkisel sabunlarda akne ve sivilce probleminin önüne geçmek için lavanta sabunu tercih edilebilir. Polente Natural Lavanta Sabunu yüzde yüz bitkisel içeriğiyle ciltteki bakteri oluşumunu engeller. Sonraki adım olarak gözenek bakımı için, bakım rutinine Polente Natural Lavanta Suyu Tonik dahil edilebilir. Tüm vücut bakımında cilt kusurları ile başa çıkmak için lavanta yağı içeren vücut losyonları kullanılabilir.