Yağlı cilt, en özenli bakım ihtiyacına sahip cilt tiplerindendir. Yüksek oranda sebum salgılanması yüz yağlanması olarak kendini gösterir. Bu durum da beraberinde gözeneklerin genişlemesi, siyah nokta oluşumu, parlama ve zaman zaman da akne oluşumu gibi cilt problemlerini getirir. Ancak ciltte oluşan problemlerin çoğu gibi yağlanma ve beraberinde getirdiği sorunlar da doğru bakım rutini ile kontrol altında tutulabilir. Yani bakım ve temizlik ile; aşırı yağlanma sebebiyle değil sağlıkla ışıl ışıl parlayan bir cilde sahip olmak mümkün!
Yağlı cilt nasıl olur?
Yüz yağlanması genellikle genetik faktörlere bağlıdır. Ergenlik dönemi öncesinde ciltteki yağ ve nem dengesi normaldir. Gözenekler sıkı, cilt canlı ve yumuşaktır. Çocukluk döneminin sonunda hormonal değişikliklerle birlikte cilt tipi de belirginleşmeye başlar. Bu dönemde yağlı cilt tipine sahip olanlarda akne ve siyah nokta oluşumu gibi problemler de kendini göstermeye başlar. Ancak ciltteki yağlanmanın tek sebebi genetik faktörler değildir. Buna ek olarak yüz yağlanması sebepleri:
- Metabolizmada meydana gelen bozukluklar,
- Aşırı stres,
- Bazı kan dolaşımı rahatsızlıkları,
- Hormonal bozukluklar,
- Uykusuzluk
- Temizliğin ihmal edilmesi
- Yanlış kozmetik ve bakım ürünü seçimi de olabilir.
Yağlı cilt, diğer cilt tipleri arasında gözle görülür bir farka sahiptir. Sebum üretimi cilt yüzeyinde fark edilir bir parlaklığa ve yağlı görünüme sebep olur. T bölgesi (çene, alın ve burun) yağlanmanın en yoğun olduğu bölgelerdir. Burun kenarlarında yağ birikmesi, burun üzerinde, alın ortasında ve yanak bölgesinde geniş ve belirgin gözenekler de yağlı ciltlerin diğer cilt tiplerinden ayırt edilmesini sağlayan özelliklerdendir.
Yağlı cilt nelere ihtiyaç duyar?
Yağlı cilt, yüksek oranda sebum üretiminin beraberinde getirdiği sorunlar sebebiyle bakımı en zor cilt tiplerinin başında gelir. Yağlı ciltler için öneriler dikkatle verilmelidir. Bakım rutininin her bir adımı fazla sebumu dengelemeyi ve ciltte meydana gelebilecek problemleri önlemeyi amaçlar nitelikte olmalıdır.
1.Temizlik
Bu cilt tipine sahip olanların en sık cevap aradığı soru: “Cildimi ne sıklıkla temizlemeliyim?” sorusudur. Gün içinde havada bulunan tozlar ve kirler sebuma tutunarak yağlı ve ağır bir hisse sebep olur. Ferah ve canlı hissetmek için sürekli olarak yıkama ihtiyacı hissedilebilir. Ancak cildi temizlememek kadar gereğinden fazla temizlemek de yağ dengesini bozarak aşırı yağlanmaya sebep olabilir. Bu nedenle gece boyunca ve gün içinde biriken yağ ve kirin temizlenmesi ve gözeneklerin dolmaması için günde iki defa uygun temizleyici ürün ile yüzü yıkamak yeterlidir. Yağlı ciltler için öneriler içinde en yaygın olan temizleme adımını kesinlikle atlamamak gerektiğidir.
2. Gözenek Sıkılaştırma
Gözeneklerin belirgin görünümü hayal edilen kusursuz ve pürüzsüz cilt görünümünün önündeki en büyük engeldir. Gözenek sıkılaştırma, yalnızca kusurlu görünüm açısından değil, genişleyen gözeneklere biriken kirin siyah nokta ve akne gibi sorunlara neden olması açısından da yağlı cildin ihtiyaçlarındandır. Gözenekleri derinlemesine temizleyen ve sıkılaştıran uygun bakım ürünlerini tercih etmek, bir cilt bakım rutini belirleyerek buna bağlı kalmak ve makyajı temizlemeden uyumamak gibi konular gözenek görünümünü azaltmak asından etkilidir.
3. Nemlendirme
Cilt bakımındaki en yaygın hatalardan biri, yağlı cilt için nemlendirici kullanmamaktır. Çünkü cilt tipi yağlı olan pek çok insan cildinde kuruluk, gerginlik sebepli kaşıntı, hassasiyet gibi problemler yaşamadığı için nemlendiriciye ihtiyacı olmadığını düşünür. Düşünülenin aksine yağlı cilt tipine sahip olmak, cildin neme doymuş ve sağlıklı bir cilt olduğu anlamına gelmez. Yeteri kadar nemlendirmemek cildin nemini yitirerek normalden daha fazla yağlanmasına sebep olabilir. Bu nedenle cildin sebum dengesini korumak için gündüz ve gece bakım rutinine mutlaka cilt tipine uygun bir nemlendirici eklemek gerekir.Yağlı ciltler için en iyi nemlendirici nem dengesini korurken ekstra yağlanma sorunu yaratmayacak ürünlerdir.
Yağlı Ciltler Nasıl Bir Bakım Rutini Belirlemelidir?
Yağlı ciltler için belirlenecek bakım rutinindeki en temel konu düzenli temizliktir. Cildin fazla yağını kontrol altında tutacak yağlı ciltlere özel üretilmiş bir sabun, yüz temizleme jeli veya köpük sabah ve akşam temizlik rutinine dahil edilmelidir. Ancak yalnızca temizlik fazla sebumun kontrol altında tutulması için yeterli olmaz. Tonik kullanmak atlanmaması gereken bakım aşamalarındandır.
Nemlendirmek rutinin olmazsa olmaz adımlarındandır. Yağlı ciltler için en iyi nemlendirici, içeriğinde sebum dengesini sağlamaya yönelik Polente Natural Niacinamide(B3), Squalane, Macadamia Yağı, Yaban Mersini Özü gibi zengin bileşenleri barındıran, su bazlı yapıdaki non comedogenic(gözenekleri tıkamayan) özellikli kremlerdir.
Günlük olarak temizleme, tonikleme ve nemlendirme adımları aşırı salgılanan sebumu ve beraberinde getirdiği cilt problemlerini kontrol altında tutmak için yeterli olmayabilir. Bu nedenle haftalık olarak belli periyotlarda uygulanacak maskelerin eklenmesi gerekebilir. Yağlı ciltler maske tercihinde bulunurken içeriğinde cildi toksinlerden arındırmaya yarayan içerikler bulunan ürünleri tercih etmelidir. Detox kili, Spirulina, Kaolin kili gibi içerikler yağlı ciltler için ideal arındırıcılardandır. Antibakteriyel etkisi sebebiyle yağlı ciltler için öneriler arasında sıklıkla görülen Çay Ağacı Yağı da tercih edilen zengin içeriklerdendir.
Yağlı cilt tipi bakım ve temizlik ile tamamen farklı bir cilt tipine dönüşmez. Ancak yağlı ciltler için bakım önerileri dikkate alınır ve düzenli olarak uygulanırsa, sağlıklı ve cilt problemlerinden uzak bir cilde sahip olmak hiç de zor değildir.